Emulador MAME, marcianitos revival

Màquina Ms PacmanGràcies al MAME (Multiple Arcade Machine Emulator) es pot fer un petit retorn al passat dels vídeojocs, ja que és un emulador de les típiques maquinetes de marcianitos que hi havia abans als bars i sales recreatives.

El projecte MAME el va iniciar en Nicola Salmoria i des del 1997 van apareixent regularment noves actualitzacions del programa que suporten cada vegada més jocs. A més MAME és un programa gratuït, funciona tant sota Windows com sota Linux o Mac, i el seu codi font està disponible obertament per tothom. El propòsit del projecte és preservar la història dels vídeojocs i documentar el hardware i software dels jocs arcade.

MAME pot emular més de 3.000 jocs únics (i més de 9.000 comptant clons i derivats), la majoria de màquines dels 70s, 80s i 90s. Per fer-ho es basa en ROMs, que són bolcats dels xips que utilitzaven les plaques base dels jocs. Aquests fitxers de Roms no vénen inclosos amb el programa ja que la gran majoria tenen drets d’autor i no poden ser distribuits legalment. Però es poden trobar per internet, agrupats en packs o per jocs concrets. Baixar-se totes les roms fins la versió 0.141 (la última a dia d’avui) són casi 30 Gb en total! Però en canvi baixar-se jocs concrets poden ser només uns pocs Kb, sobretot pels més antics que ocupen molt poc.

Si es descarreguen els packs de roms cal tenir en compte el tema de les versions i és necessari utilitzar un programa de gestió de roms com ClrMamePro per fer les actualitzacions. Per exemple, tens un pack base de roms per la versió 0.134 i una actualització a la 0.135. No seria correcte copiar manualment tots els fitxers de la 135 a la 134 per actualitzar-la. S’ha de fer a través del programa de gestió de roms per modificar correctament el contingut dels fitxers .zip de les roms enlloc de sobrescriure’ls. Per cert, si es volen descarregar gaires fitxers de hostings tipus rapidshare, mediafire, megaupload, el programa JDownloader és bàsic per simplificar i automatitzar les descàrregues ;-)

A més de les roms que són necessàries per fer funcionar l’emulador, hi ha altres recursos associats que també es poden descarregar per complementar el MAME. El més recomenable és baixar-se els Snapshots, que són captures de pantalla dels jocs que es mostraran al llistat de selecció de jocs (uns 200 Mb en total). I opcionalment també es poden afegir Titles (captures de pantalla on es mostra el títol del jocs), Flyers (cartells promocionals), Cabinets (fotos de les màquines), Marquees (imatges de les marquesines), Control Panel (fotos dels panells de control originals de les màquines), Samples (arxius de so per alguns jocs on no està emulat), Cheats (truquillos per alguns jocs).

També és interessant descarregar-se el fitxer History.dat (arxiu de text amb informació detallada de tots els jocs), i opcionalment Mameinfo.dat (informació de l’emulació), Catver.Ini (categoria i versió assignada per cada joc), Catlist.ini (llista de categories), Nplayers.ini (nombre de jugadors), Control.dat (controls).

Enllaços principals:

Recursos:

Descàrrega de Roms:

Informació sobre jocs:

Més info sobre MAME:

M´agrada
0
Aquesta entrada s'ha publicat a Jocs i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *