Copa del món de cricket

Cricket World CupAquests dies s’està disputant a Bangladesh, Índia i Sri Lanka la desena edició de la Copa del Món de Cricket, que es celebra cada 4 anys. El cricket és un esport casi desconegut al nostre país, però en canvi és molt popular als països de la Commonwealth com Austràlia, Índia, Pakistan, Nova Zelanda, i per descomptat Anglaterra el seu país d’origen.

Li tinc una estimació especial al criquet per haver-lo seguit una mica les vegades que vaig estar per la Índia, on és l’esport nacional per excel·lència. El primer que em va sorprendre d’aquest esport és la durada dels partits, que varia segons el tipus de competició. Els partits internacionals Tests Matchs estan programats per durar fins a 5 dies, mentres que els ODI (One Day International) són la versió “curta” que es juga en un sol dia.

La última vegada que vaig estar a la Índia va coincidir que hi havia un enfrontament Índia vs Pakistan (màxima rivalitat!) modalitat Test, al millor de 5 partits. És a dir, 5 partits, i cadascun d’ells podia durar fins a 5 dies. Per això hi havia cricket a la tele tot el dia… ;-D Tot un espectacle, que ademés va acabar bé amb la victòria hindi ;-)

Sachin TendulkarA primer cop d’ull costa una mica de pillar com funciona el joc, però amb el temps li vas pillant el “gustillo”. Jo almenys m’hi vaig aficionar una mica, i vaig acabar comprant-me la samarreta oficial de la Índia amb el dorsal d’en Sachin Tendulkar, the Phenomenon, the Master Blaster, el Messi del cricket ;-)

El partit estrella d’aquesta setmana era l’enfrontament de quarts de final entre Austràlia (guanyador de les 3 últimes edicions de la Copa del Món) i la Índia. Gràcies a veetle.com el vaig poder seguir més o menys, i va ser molt emocionant veure com guanyaven els blaus i que el meu admirat Sachin Tendulkar no només seguia en actiu als seus 38 anys, sinó que a més és el l’actual “màxim anotador” d’aquesta edició de la World Cup. Quin crack! I el partit de semifinals serà ni més ni menys que contra el Pakistan!, el dia 30.

Molt a grosso modo, així funciona un partit ODI com els de la Copa del Món, amb l’exemple del darrer Austràlia-Índia. Un partit ODI té dues parts. A la primera part (pel matí) ataca un equip, i a la segona (per la tarda) és a l’inrevés. Cada part es composa de 50 overs (rondes) cadascun dels quals es composa de 6 llançaments. L’equip atacant comença amb dos jugadors que batejaran la bola, mentre que l’equip defensor té un jugador que llança la bola, un receptor darrera el batejador, i els demés jugadors repartits pel terreny de joc.

A cada llançament un batejador (batsman) de l’equip atacant intentarà colpejar una bola tirada pel llançador de l’equip defensor. Si colpeja la bola i l’envia directament (sense botar abans) fora els límits del camp l’equip suma 6 runs, la millor jugada ofensiva. Si l’envia fora havent botat, són 4 runs. En cas contrari, té l’opció de no moure’s i no sumar en aquella jugada, o córrer fins la posició del company atacant (i aquest en sentit contrari) i sumar 1 run, o fins i tot un parell si han enviat la bola prou lluny i els hi dóna temps a fer una altra cursa. Així és com va sumant punts (runs) l’equip atacant, fins arribar als 50 overs estipulats o quedar-se sense jugadors si n’hi eliminen 10.

L’equip defensor ha d’intentar que li facin els mínim de runs possibles i eliminar els batejadors de l’equip atacant. Per eliminar un batejador, hi ha vàries opcions: que la bola tiri els palets (wicket) de darrera el batejador, que l’enganxin a mitja cursa, que li pillin la bola a l’aire sense que hagi botat, i alguna més… A cada over l’equip defensiu ha de canviar de llançador (bowler), i cap llançador pot fer més de 10 overs. Hi ha llançadors de molta potència i altres que utilitzen més els efectes per intentar que els batejadors ho tinguin el més difícil possible.

Un cop finalitzada la primera part del partit, l’equip atacant haurà obtingut un determinat nombre de runs. En el cas del darrer partit, Austràlia va acabar amb 260 runs (escrit 260/5 pq va tenir 5 jugadors eliminats). Per tant després de dinar va ser el torn d’atac de la Índia, que havia d’arribar als 261 runs per guanyar. En Sachin va tornar a fer un bon fifty (passar de 50 runs) però va ser eliminat un pèl aviat, i cap a l’over 37/38 el tema no feia gaire bona pinta pq portàvem una mitjana de runs insuficient i 4 o 5 eliminats. Però un parell d’overs consecutius molt bons i la consistència dels batejadors van acabar per donar la victòria als blaus uns tres overs abans dels 50 estipulats. GO INDIA GO!

Sachin Tendulkar Cricket


Més informació:

Actualització 2 abril 2011: Després de superar la semifinal contra Pakistan, avui la Índia ha guanyat la Copa del Món de Cricket 2011 en una emocionant final contra Sri Lanka. Oeoeoeoe ;-)

INDIA CRICKET WORLD CHAMPIONS

M´agrada
4
Aquesta entrada s'ha publicat a Esports i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *