Lector de llibres electrònics Kobo Glo Hd

koboglohdFinalment m’he comprat un e-reader, i n’estic força content. Estava entre el Kindle i el Kobo, però em vaig decidir pel segon ja que llegia els fitxers .epub sense necessitat de convertir-los prèviament, feia pinta de ser més hackejable i quedava fora de l’univers Amazon. Després d’uns dies de tenir-lo i remenar-lo una mica, deixo apuntades quatre cosetes sobre el Kobo Glo Hd i els e-books en general.

E-reader Kobo Glo Hd :

El principal indret on trobar informació detallada sobre el Kobo és als fòrums de mobileread.com i en concret al Developer’s corner. Hi ha tot tipus de hacks per alterar el funcionament per defecte del lector, i per exemple es poden activar jocs ocults, canviar paràmetres de lectura i del sistema, instal·lar diferents diccionaris, tipus de lletra, o inclús altres lectors, canviar la interfície a un idioma diferent dels 9 per defecte on no hi ha el català, fer backups del sistema, i moltes opcions més. Inclús algú ha arribat a reconvertir l’e-reader en una tauleta o una estació meteorològica, però això són figues d’un altre paner.

Una curiositat interessant del Kobo és que tot el sistema es troba en una targeta interna microSD de 4 gb que és accessible si es desmunta la cobertura del lector. Això permet per exemple fer-ne un backup i substituir-la per una de més gb (tot i que tampoc és gaire necessari si no es tenen milers de llibres). Però la gràcia del tema és que a la sd s’hi troba el sistema, i al ser un linux ofereix moltes possibilitats de poder ser remenat, i per això es poden trobar bastants hacks per resoldre bugs o afegir prestacions que els desenvolupadors oficials no han incorporat encara.

Algunes de les modificacions que he aplicat:
* Traducció de la interfície al català.
* Afegir diccionari català.
* Poder fer screenshots.
* Activar jocs Sudoku i Unblock-it.
* Cerca per defecte a la llibreria i no pas a la botiga.

La traducció al català està disponible gràcies a en Sergi Urquizu, que manté un web dedicat al Kobo amb un recull molt interessant d’eines i recomanacions : aurah2o.webcindario.com

Una altra característica que m’agrada del Kobo és la funda “sleep cover“, que engega/apaga l’aparell directament al obrir i tancar la tapa de la funda. Internament funciona gràcies a un imant amagat dins la cobertura, i es pot comprovar manualment movent un imant per la part inferior dreta de la pantalla.

Llibres e-books :

Com la majoria d’e-readers, el Kobo no va gaire bé per llegir llibres en format .pdf, i per tant és preferible centrar-se en el format .epub que és un standard obert.

Hi ha bastants indrets a internet on cercar llibres, de pagament, gratuïts, o pirates, i es poden baixar un fotimer de llibres, però si se’n busquen de molt concrets no sempre es poden trobar sense passar per caixa, sobretot en català.

Per llibres en català hi ha una llista amb enllaços magnet amb casi 1.600 llibres EpubCat, i el web EpubQüest amb descripcions detallades i enllaços. Al web EpubLibre hi ha un parell de centenars de llibres filtrant per l’idioma català, i al web EspaEbook també se’n poden trobar alguns, però no hi ha enllaç directe per mostrar-los.

En castellà es poden trobar moltíssims més llibres, per exemple a EpubLibre o EspaEbook que s’actualitzen constantment. Una altra opció és registrar-se a algun fòrum de descàrregues que disposi de secció d’e-books, com ExVagos.

De cara a catalogar/organitzar els llibres que es van acumulant el software més recomanat és Calibre, que a més de ser gratuït està disponible tant per Linux com Windows o Mac.

M´agrada
4
Aquesta entrada s'ha publicat a Tecnologia i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *