Taller de Ratafia

ratafiaAquest cap de setmana, després de la prova d’interclubs a Castelló d’Empúries, alguns de l’equip vam acostar-nos a Figueres per anar a un Taller de Preparació de Ratafia.

La primera part, la teòrica, va ser una xerrada per part d’un grup d’etnobotànics experts en la matèria. En Joan Vallès va fer la introducció, i posteriorment la Montse Parada, la Sandra Saura i la Rita Turbau van donar explicacions més pràctiques i concises.

La ratafia es considera un licor d’autor, ja que cadascú la fa a la seva manera, en funció dels seus gustos, necessitats i de les herbes que tingui disponibles. La base és l’anís o aiguardent, sucre, nous verdes i altres plantes a voluntat (herbes, espècies, escorces, flors, …). Es barregen tots els ingredients en una ampolla o pot de vidre, i es deixa a sol i serena uns 40 dies com a mínim. Posteriorment s’haurà de colar, i ja estarà a punt per beure, tot i que serà preferible tenir-la una estona a la nevera per prendre-la fresqueta.

Podeu baixar-vos el document original explicatiu del taller La ratafia, més que un licor (PDF) des de la web de la Generalitat de Catalunya, Agenda Cultural.

Després de la xerrada, es va passar a la part pràctica, on tots els assistents (potser un centenar!) vam poder fer-nos la nostra pròpia ratafia. En una terrassa havien disposat tot un seguit de taules on hi havia identificades en caixes més d’una cinquantena de plantes. Cadascú seguia les indicacions d’un dels quatre experts que feien una mostra de la seva pròpia ratafia, i anaven explicant herba per herba com podia afectar. Per exemple, pinya de pi: si us agrada el whisky (gust a fusta) poseu-n’hi una mica. Ruda: poseu-n’hi poquet pq té un gust molt fort. Tila: no passa res si en poseu massa pq és molt suau. I així més o menys amb cadascuna de les herbetes. Molt interessant!

Els de pip.cat vam preparar conjuntament un pot gran de 4 litres, amb l’assessorament de la Montse Parada, i el tenim a sol i serena, que vagi “bullint” per tal d’estar a punt per quan organitzem el nostre Open d’aquest any, a mitjans de setembre ;-) La intenció és convertir-ho en una tradició i fer cada any la ratafia del club. Aquest any ha estat fàcil pq teníem assessorament i totes les herbes al nostre abast, però l’any vinent ens haurem d’espabilar pels volts de Sant Joan.

Un petit resum:

  • Per començar és preferible partir d’anís dolç, ja que és més fàcil trobar-li el punt que no pas barrejant aiguardent, anís sec i sucre.
  • Entre 1 i 3 nous verdes per litre d’anís. Partir les nous, amb compte pq taquen molt.
  • Herbes a voluntat.
  • Pot de vidre de coll ample per poder posar-hi els ingredients.
  • Tapar amb un drap i a sobre un tap de suro no massa apretat.
  • Deixar a sol i serena uns 40 dies.
  • Filtrar amb un drap o barreja de draps, xinos, coladors, …, pq només quedi el líquid.

I com acompanyament musical final, la cançó Ratafia, dels Terratombats:

M´agrada
2
Aquesta entrada s'ha publicat a General i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Un comentari a l'entrada: Taller de Ratafia

  1. domenec diu:

    No tinc cap dubte que el dia que et decideixis a fer ratafia pensaras en els teus amics

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *