Els meus cinc cèntims de la llei Sinde

Els USA porten uns anys pressionant al govern espanyol pq tanqui webs que van contra els seus interessos comercials. Bàsicament, les típiques webs on et pots descarregar i veure pel·lícules, sèries. Gràcies a wikileaks s’han pogut llegir aquestes pressions iankis, i les pseudo-amenaces de què sinó espanya formaria part d’una llista de països “xungos”, etc…

Ok, fins aquí, tot és més o menys comprensible. A través de la SGAE s’han posat denúncies contra algunes d’aquestes webs, però malgrat això els jutges no han vist proves evidents de delicte i no hi ha sentències en contra, sinó més aviat exculpatòries. Entre altres coses, aquestes webs poden al·legar que només contenen enllaços, i per tant són una espècie de google però especialitzat en unes recerques més específiques.

I ara ve lo greu… Com que el govern veu que a través de processos judicials no pot aconseguir el què li demanen els americans i a més la justícia és lenta en prendre les decisions, decideix tirar endavant una llei (o proposició, o enmienda, o com li vulguin dir…) per regular aquest tema. Com la llei aquesta la vol posar en pràctica la ministra de cultura MªÁngeles González Sinde, vulgarment se la coneix com la llei Sinde, la llei de la patada a la web, o el Sinde Gate.

I què diu aquesta llei ? Doncs que el govern farà una comissió pròpia que és la què decidirà quines webs no són vàlides i podrà tancar-les en 4 dies, sense dret a defensa, ni res de res. És a dir es volen passar les lleis i els jutjats pel forro, i prendre ells les decisions que més els convinguin. Vaja, com fan països com la Xina o l’Iran, que decideixen què poden veure o no els seus ciutadans a la xarxa!

Ahir finalment es va votar al congrés, després de varis aplaçaments pq el psoe apurava les pressions, i per sort va ser rebutjada per 18 (psoe) a 20 (pp, ciu, pnv, cc) vots. Paradoxal que gràcies als partits de dretes s’hagi tombat! I va anar d’un pèl, pq inicialment ciu, pnv i cc tenien previst recolzar el psoe, i al final van canviar d’opinió.

I entre mig de tot això, des de dilluns que hi ha hagut una petita batalla, on cada bàndol feia el què podia. El psoe intentava convèncer els partits nacionalistes pq el recolzessin, i els internautes pressionaven amb atacs de ddos contra les webs del congrès i dels partits implicats, i fent rular el missatge amb tot el què estava passant.

Pot semblar una tonteria que només afecta als 4 paios que es guanyen la vida amb webs de contiguts pirates, però és més que això, és un tema de principis. Si s’hagués aprovat la llei, per exemple la comissió del govern podria decidir tancar la web de wikileaks pq publica continguts dels quals no poseeix els drets d’autor. I així amb qualsevol altra web. Inclús si es volessin posar tontos, podrien tancar perfectament pipcat.com pq segur que hi tinc alguna imatge de la qual no en tinc drets d’autor. Si és clar, que això no té cap sentit i que la llei la volen per tancar webs de descàrregues, però el què no pot ser és que hi hagi una comissió que pugui decidir què es pot veure o no a internet! No sé pq em ve al cap del nom de Torquemada ara mateix…. !?

Han sigut uns dies mogudets però divertits de seguir… ;-)

Algun artista com l’Alejandro Sanz va animar el cotarro amb frases al seu twitter com “Qué cobardes los políticos españoles, no van a votar la ley Sinde de protección a la propiedad intelectual porque es impopular… cobardes e hipócritas”. Jua,jua, no sabedondesámetío… ;-) De seguida van córrer un fotimer de msgs tipus “Cádiz debería cobrar a Alejandro Sanz por usar su acento siendo de Madrid”, “Quién me va a pagar mis diez mansiones, quién se va a bajar del Ares mis canciones…? “, “Increible que un tipo que no paga impuestos en españa, venga a darnos clases de moralidad a los que si pagamos”, “Alejandro Sanz intentó tributar en España pero no se atrevió a descargarse el programa PADRE por si era delito”, “Acabo de bajar la discografía de @alejandrosanz y la mejor canción de todas es el sonido de la papelera de reciclaje”.

El president de l’acadèmia de cine, l’Alex de la Iglesia, tb es va situar enmig de la tempesta amb unes manifestacions fortetes per la ràdio i el seu twitter. Almenys ell va tenir la decència de donar la cara i contestar i comentar casi tots els msgs que li van arribar, tant que va excedir el màxim permès a twitter i va haver de continuar des del eskup, una altra xarxa social. Tots podem entendre que com a director de cinema i president de l’acadèmia vulgui lluitar contra la pirateria, però no a través d’una llei tant injusta i antidemocràtica!

Més que cinc cèntims m’ha sortit un euro sencer, però és que és indignant que vulguin censurar-nos la xarxa, i s’ha d’explicar, combatre i difondre!

Notes:

Síntesi de la llei Sinde, per David Bravo:

La industria del copyright movió un dedo y se enviaron cartas advirtiendo de acciones legales.
Cuando las cartas se ignoraron, la industria movió un dedo y se interpusieron las acciones judiciales.
Cuando los jueces resolvieron en favor de denunciados y demandados, la industria movió un dedo y se recurrieron las resoluciones.
Cuando volvieron a perder en los juzgados, la industria movió un dedo y desaparecieron los jueces.
http://www.filmica.com/david_bravo/


Paraules d’en Punset on defensa la necessitat de no controlar internet:
http://www.youtube.com/watch?v=ORZTCQjAuZY

M´agrada
1
Aquesta entrada s'ha publicat a Internet i etiquetat amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Els meus cinc cèntims de la llei Sinde

 1. Felicitats pel blog (ja era hora!)
  M’agradat molt l’article, és un bon resum sobre la situació actual.

  Ahir a TV3 van fer un reportatge sobre Wikileaks, que està molt bé per entendre com va començar tot, deixo l’enllaç per qui no l’hagi vist:
  http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3292490

 2. pipcat diu:

  Sí, el reportatge sobre WikiLeaks va estar interessant… ;-) Merci pel link, per si algú que arriba per aquí no el va poder veure!
  Pels que ho hem seguit, no aportava novetats, però és interessant que arribi al màxim de gent. Tots som WikiLeaks ;-P

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *